Basiszorg en ondersteuning is een praktische studierichting die zich richt op leerlingen die willen doorgroeien naar een zorg- of welzijnsberoep. Tijdens deze studierichting ontwikkel je huishoudelijke en logistieke vaardigheden, evenals een basisniveau aan vaardigheden die noodzakelijk zijn voor verschillende zorg- en welzijnsberoepen, zoals het werken met kinderen en ouderen. Je leert onder andere hoe je maaltijden bereidt, het woon- en leefklimaat verzorgt, cliënten bijstaat in hun zorgbehoeften en de juiste zorg-, hulp- en dienstverlening aanbiedt. Daarnaast krijg je ook lessen in het bevorderen van gezondheidsgerelateerd gedrag en het organiseren van vrijetijds- en animatieactiviteiten.
Door te kiezen voor deze richting, ben je in staat om direct na het zesde jaar secundair onderwijs aan het werk te gaan. Mocht je toch nog verder willen studeren, dan is er nog de mogelijkheid om een schakeljaar te volgen.
Als toekomstige zorgverlener is het cruciaal om voldoende praktijkervaring op te doen. Dit gebeurt enerzijds door stages en anderzijds door tijdens de lessen de realiteit zo goed mogelijk na te bootsen. Dit is het beste te realiseren wanneer lessen plaatsvinden op de werkvloer, met een directe link naar de praktijk. Zo leer je al doende omgaan met oudere zorgvragers in een krachtige leer-werkomgeving. Dit doen we tijdens het zorgplekleren. Daarom zal je in een lesweek een dag per week les volgen in een woonzorgcentrum, onder begeleiding van je eigen leerkrachten.
Onze school werkt hiervoor samen met woonzorgcentrum Consolata te Putte (klik hier).
Tijdens het zorgplekleren worden de theoretische en praktische doelstellingen van het leerplan direct gekoppeld aan de praktijk.
Deze richting omvat een pakket van 32 lesuren.