Oud-leerlingen getuigen ...
Ik kan alleen maar positief zijn en vol lof spreken over mijn tijd in Smiks. Het is een school die een en al warmte uitstraalt. Eens dat ik gestart ben in het hoger onderwijs, merkte ik al snel dat ik voorsprong had voor economie en ICT. Omdat ik ervoor gekozen heb om mijn stage in Wenen te doen, kwamen mijn lesboeken van Duits ook nog van pas. Ik denk nog heel vaak terug aan die mooie tijd in Smiks!
Elke Brouwers, Economie-moderne talen
Bachelor International Business, Pre-master European Studies (Maastricht)
Ik kijk met veel vreugde terug op mijn jaren in Smiks. Ik heb zo veel gelachen, en ging zowaar graag naar school! Smiks heeft me vast en zeker mee gevormd tot de persoon die ik nu ben.
Robbe Casteels, Economie-moderne talen
Bachelor Bedrijfsmanagement, opleiding tot luchtverkeersleider
De praktische vaardigheden die ik in de lessen op Smiks heb aangeleerd, zijn van hoogstaande kwaliteit en hebben mij goed door mijn opleiding geholpen!
Lynn Van Espen, Verzorging
Verpleegkundige UZ Leuven
Smiks heeft me een brede basis en ruime interesse meegegeven voor verschillende vakken, in het bijzonder door de gepassioneerde leerkrachten. Tijdens mijn universitaire studies heb ik altijd het gevoel gehad dat ik goed voorbereid was. Op mijn beurt kan ik mijn kennis en passie doorgeven aan de nieuwe generatie studenten.
Joeri Van der Veken, Wetenschappen - wiskunde
Professor wiskunde (K.U. Leuven)
Als ik terugkijk op mijn tijd in Smiks, zie ik nog steeds een gezellige school voor me met heel veel ruimte voor de creativiteit van leerlingen. Leerkrachten die begaan zijn met hun leerlingen en die met zoveel passie voor de klas staan. Enorm aangenaam! Leerkrachten in het laatste jaar waren ook heel aanmoedigend voor de verdere studies en hielpen je zeker verder wanneer je met vragen zat. Deze warme school met gepassioneerde leerkrachten zullen me altijd bij blijven!
Sien Hermans, Economie - moderne talen
Account executive
Met een positieve blik kijk ik terug op mijn schoolcarrière in Smiks. Al vanaf het begin wist ik dat ik de juiste middelbare school had uitgekozen, motiverende leerkrachten, aanbod van diverse vakken, leerrijke uitstappen, etc. In de derde graad werd de nadruk gelegd op wiskunde en economie, wat een goede basis vormde voor mijn studiekeuze aan de universiteit. Ik merkte meteen dat ik voldoende bagage en begeleiding had gekregen om een succesvolle start te maken aan de universiteit.
Floor Bosmans, Economie - wiskunde
Student handelsingenieur
Niels Vanweddingen studeerde in 2003 af in de richting Boekhouden - informatica. Aan ISFCE in Etterbeek behaalde hij een bachelor Accountancy Fiscaliteit en werkt vanaf april 2021 als CFO van Decathlon Nederland.

« Ik was nooit echt goed in studeren in de middelbare school, en na vier jaar in een andere school gestudeerd te hebben (met de nodige leermoeilijkheden), heb ik samen met mijn ouders ervoor gekozen om van school te veranderen. Zo ben ik in het vijfde middelbaar (boekhouden-informatica) in Smiks terecht gekomen. Enige aanpassing was nodig en ik heb dat jaar dan ook gedubbeld, wat voor velen traumatisch zou zijn, maar de leerkrachten hebben mij echt een hart onder de riem gestoken. Ik heb dit eigenlijk als positief ervaren. Dat extra jaar heeft ervoor gezorgd dat ik alles opnieuw op een rijtje heb kunnen zetten, ik ging terug graag naar school en vanaf dan ging het best goed! Met dank aan dhr. Thielemans (mijn toenmalige leerkracht Nederlands en eigenlijk ook een beetje mijn “personal coach”), dhr. Scheunders (informatica) en dhr. Heylen (wiskunde). Mijn toenmalige wiskundeleerkracht dhr. Heylen heeft toen echt de nadruk gelegd op het ‘begrijpen van leerstof’ in plaats van het ‘studeren van leerstof’, wat voor mij van cruciaal belang is geweest. Wat Smiks mij heeft bijgebracht is eerder het ontwikkelen van ‘soft skills’ zoals verantwoordelijkheid, doorzetting, nauwkeurigheid, alsook een duidelijke ‘waarom’ we studeren (daar had ik nogal veel moeite mee toen). Ik kijk met heel veel plezier terug naar mijn drie jaar in Smiks, zowel voor de pedagogische aanpak als voor het sociale leven. Er heerste toen echt een goede sfeer! De foto die ik doorstuur is met mijn finance team in Manila, vorig jaar met kerst. »

Vooral op het gebied van taal (en dan spreek ik vooral over het Frans), heeft Smiks een serieuze voorsprong op andere middelbare scholen! Dit is mij pas opgevallen in het hoger onderwijs, toen ik schrok van het niveau van andere studenten. Iedereen vloekt op het Frans in het middelbaar, maar ik gebruik het nu nog steeds!
Stephany Desmarets, Economie - wiskunde
Afgestudeerd in communicatiemanagement, student international Media & Entertainment business
Ik heb veel bijgeleerd in Smiks. Ik ben van mijn eerste jaar als klein meisje gestart en ben geëindigd als een volwaardige zorgkundige. Door de goede begeleiding en de toffe leerkrachten.
Sam Verreth, Thuis- en bejaardenzorg
Student orthopedagogie
Ik ben enorm blij dat ik in Smiks naar school ben geweest. Ik was ontzettend goed voorbereid op het hoger onderwijs: voor veel vakken was ik al enkele stappen vooruit.
Caitlin De Block, Boekhouden-informatica
Applicatiespecialist bij Moore
Smiks levert een uitstekend voorbereide leerling af voor verdere studies. Het stuk leren leren was erg goed vertegenwoordigd, wat maakt dat ik me nooit bang heb gevoeld om mijn studies niet aan te kunnen. Het speelt ook wel in mijn voordeel dat ik eerst Hogeschool en dan pas universiteit ben gaan doen. Zo verliep de overgang zachter. Ik kijk nog steeds met een warm gevoel terug op mijn schooltijd in Smiks!
Julie Van Espen, Economie-moderne talen
Lector verpleegkunde
Door de praktijklessen die we kregen werden we voor een groot stuk klaargestoomd voor het werkveld. De leerkrachten hielpen ons doorheen het studeren en gaven ons tips en advies als het nodig was.
Caroline Van de Vliet, Verzorging
Begeleider mensen met beperking
Door elk jaar opnieuw les te krijgen van gepassioneerde en toffe leerkrachten van Smiks, wist ik dat ik leerkracht wilde worden. Zij zijn mijn voorbeeld voor de toekomst.
Jana Spallier, Economie - moderne talen
Student leerkracht lager onderwijs
Smiks is een warme school die begeleiding op maat geeft. De leerkrachten hebben aandacht voor elke leerling. Ze motiveren je om verder te studeren en geven advies op maat. Smiks heeft mij een sterke basis gegeven in het verloop van mijn studies.
Jens Vanderstraeten, Verzorging
Spoedverpleegkundige
Naast een goede voorbereiding op mijn studies, leverde mijn schoolcarrière in Smiks mij ook een hele hoop fijne herinneringen en blijvende vriendschappen op. Ook de supertoffe en gemotiveerde leerkrachten blijven mij zeker bij!
Astrid Vennekens, Secretariaat - talen
Leerkracht lager onderwijs
Ik herinner mij nog heel goed dat ik in het zesde leerjaar een middelbare school moest kiezen. Samen met mijn ouders liep ik de verschillende mogelijkheden in de buurt af. Al snel bleek dat een grote school niets voor mij zou zijn en dus kwamen we uiteindelijk bij Smiks terecht. Dat bleek een goede keuze te zijn: ik voelde mij er meteen thuis. Dat is ook hoe ik terugkijk op mijn tijd bij Smiks: ik voelde mij daar goed. Het was daar fijn opgroeien in een warme omgeving van waaruit ik na zes jaar met een heleboel mooie herinneringen de wereld in kon trekken. Smiks gaf me een brede basis waaruit ik tijdens mijn verdere studies kon putten. Vooral op het vlak van talen had ik in het hoger duidelijk een streepje voor op veel van mijn medestudenten.
Evy Huybrechts, Moderne talen - wiskunde
Jeugdambtenaar
Sarah Van Praet studeerde in 1997 af in de richting Latijn - moderne talen. Aan de VUB behaalde zij een licentiaat rechten en aan de ULB een licentiaat en doctoraat Criminologie. Ondertussen werkt zij als wetenschappelijk onderzoeker Criminologie op het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (OD Criminologie) en is zij Professor in de Bachelor Rechten van de ULB (Brussel en Mons).

« Ik kijk met plezier terug op mijn ver verleden in Smiks. Het was een school waar ik mezelf mocht zijn, ook al was ik wellicht soms wat vervelend of vermoeiend en vaak wat anders: mijn leerkrachten hebben mij gesteund en ervoor gezorgd dat ik voldoende in mijzelf geloofde om mij te wagen aan een universitaire opleiding, ook al zag het PMS dat niet zitten. Ik herinner me levendig de aanmoedingen van mevr. De Preter, mevr. Blervacq, mevr. Heremans, mevr. Vos, dhr. Barnard en dhr. Geldhof of dhr. Van de Vliet en vele anderen: zij leken te vinden dat ik echt wel eens naar de universiteit kon. En kijk: ze hadden gelijk. Ik start in februari 2021 zelfs als professor binnen de opleiding rechten. Het was ook een school die mij ruim toeliet om naast het schoolse ook aandacht te hebben voor wat er in de wereld gebeurde. De aandacht aan welzijnszorg, aan 11.11.11, aan armoede in België, voor verkiezingen (in België en elders) en politiek heeft mij veel bijgebracht en veel geholpen bij mijn studies Rechten en Criminologie. Ook de aanpak van het taalonderwijs herinner me goed. Als ik dat vergelijk met hoe sommige van mijn vrienden het aangeleerd kregen, dan denk ik dat de Smiks-no-nonsens-methode me veel meer bijbracht: door talen te gebruiken, ook al worden er fouten gemaakt, maakte dat ik de overstap heb durven maken naar een Franstalige opleiding. Die dubbele verankering in de Franstalige en Nederlandstalige wereld leverde mij zeer veel mogelijkheden op, beroepshalve. Dank je Smiks. Ik denk dat ik je niet vaak terugzag, maar ik denk vaak met warmte aan je terug. »

Ik kijk heel positief terug op mijn schoolcarrière in Smiks en ik heb geen moment spijt gehad dat ik voor deze school heb gekozen. Vooral dat het een redelijk kleine school was sprak mij aan. Iedereen kende iedereen en daardoor voelde ik mij er helemaal thuis. Smiks en vooral dan de leerkrachten hebben mij zeker voorbereid op mijn verdere studies, ik wist echt wat studeren was.
Chelsea Platteau, Economie - moderne talen
Verpleegkundige intensieve zorgen UZA
Aan het einde van het schooljaar kreeg ik het advies om boekhouden - informatica te volgen en kwam zo op Smiks terecht. Nooit had ik kunnen denken dat dit mijn toekomst zou uitstippelen. Het was de meest ideale voorbereidingsrichting die ik kon indenken en ik ben ontzettend dankbaar voor alle hulp die ik de laatste jaren van het middelbaar heb gekregen! Ik denk dat Smiks mij ook een stukje gemaakt heeft tot de persoon die ik nu ben. Iemand die sterk in zijn schoenen staat, weet wat hij wil, maar steeds het respect heeft naar elke andere persoon.
Pieter-Jan Cauwelier, Boekhouden - informatica
Student accountancy - fiscaliteit
Ik ben in Smiks begonnen in 1998. Na mijn keuze voor de opleiding personenzorg en vele stages, heb ik mijn hart verloren aan de zorgsector. Mensen helpen, een luisterend oor bieden, is zo mooi. Zeker in deze speciale tijden speel je nog een grotere rol in deze fantastische sector. Je bent soms de enige persoon die de mensen hebben. Ik hoop dat er nog veel mensen deze richting kiezen. Er is niets mooier dan elke dag er zijn voor mensen die je hulp nodig hebben.
Sefanie Decock, Verzorging
Zorgkundige mobiele equipe
Smiks is een plek waar je gewoon jezelf kan zijn, met vallen en opstaan.
Chia Vanderhoeven, Handel
Digital en social media marketeer
Ik heb alleen positieve ervaringen gehad tijdens mijn schoolcarrière in Smiks. Tijdens het vijfde en zesde middelbaar heb ik erg hard moeten werken voor school aangezien het niveau in Wetenschappen - wiskunde erg hoog lag. Dit heeft er mee voor gezorgd dat ik goed voorbereid was op een universitaire opleiding (diergeneeskunde). Smiks heeft me enorm geïnspireerd waardoor ik nu uiteindelijk zelf begonnen ben aan een educatieve master (lerarenopleiding)!
Charlot Verstraeten, Wetenschappen - wiskunde
Master diergeneeskunde, educatieve master
Toen ik startte aan Smiks had ik mijn twijfels, maar al snel had ik door dat ik op de juiste school zat. Vanaf het begin werd ik omringd door vriendelijke klasgenoten en zorgzame leerkrachten. Op Smiks was er altijd de mogelijkheid om je talenten te ontwikkelen. Daarnaast was er ook ruimte voor eigen initiatieven en inspraak voor de leerlingen. In de laatste jaren werd je duidelijk voorbereid op verdere studies. We kregen er een hoop informatie over en de lessen werden soms aangepast aan een hoger niveau. De educatieve en spannende uitstapjes maakten het middelbare leven alleen nog maar leuker! Ik zal altijd trots terug kijken naar mijn tijd in Smiks!
Igor Bulcke, Economie - moderne talen
Student journalistiek
Marlies Jaspers studeerde in 2011 af in de richting Latijn - wiskunde. Aan K.U. Leuven behaalde ze een bachelor in de Politieke Wetenschappen, een master Overheidsmanagement- en Beleid en een master Management. Zij is nu actief als Attaché Verkiezingen bij FOD Binnenlandse Zaken.

« In mijn zesde jaar keer ik reikhalzend uit naar wat de toekomst zou brengen. Een nieuwe start in één van de studentensteden van België, in een richting die me de wereld liet ontdekken, alle opties stonden open. Smiks organiseerde een beroepenavond, we bezochten de SID-in beurs en de leerkrachten polsten naar onze plannen voor de toekomst. Na veel twijfelen, bleef ik uiteindelijk kort bij huis en koos ik voor Leuven, net als de meerderheid van mijn klasgenoten. Ik koos voor een brede opleiding waar je nog alle kanten mee uitkan: Politieke wetenschappen. Ook al volgde ik in Smiks de richting Latijn-Wiskunde, de menswetenschappelijke vakken waren altijd meer mijn ding geweest ;). Die vele uren wiskunde op Smiks heb ik zeker niet gemist, al is al dat zwoegen later toch van pas gekomen voor de statistiek-vakken. In het derde jaar aan de universiteit maakte ik een uitstap naar de Franstalige evenknie van de KULeuven tijdens mijn Erasmus Belgica semester. Daar werd al snel duidelijk dat de basis Frans die ik had meegekregen in Smiks zeer belangrijk bleek te zijn, al was er toch nog wat werk aan de winkel :). Maar het voornaamste dat ik van Smiks heb meegekregen? De vrienden die ik tijdens die 6 jaar gemaakt heb. Dat zijn nog steeds mijn beste maatjes, er gaat geen bijeenkomst voorbij of we halen herinneringen uit onze Smiks-tijd boven. Toptijd! »

Ik kijk met heel veel leuke herinneringen terug naar mijn schoolcarrière op Smiks. Smiks is een school die elke leerling de kans geeft om te groeien en open te bloeien. Je hebt je eigen sterktes, iedereen telt.
Tom Eylenbosch, Latijn - moderne talen
Student secundair onderwijs Engels/Nederlands
Studententijd de beste tijd van je leven? Nah, Smiks deed het beter! Op wiskundig/wetenschappelijk vlak was ik goed voorbereid op de materie die ik voor mijn verdere studies moest kennen. Ik merkte dat ik beduidend meer voorkennis had dan andere studenten. Ondanks mijn wetenschappelijke richting was mijn basis voor Frans vrij goed (ook al was dat nooit mijn beste vak). Dat merk ik nu heel erg in het werkveld. Hoewel ik dit tijdens mijn studies niet nodig had, bleven veel grammaticaregels nog gekend toen ik ze eenmaal echt nodig had.
Laura Pollet, Wetenschappen - wiskunde
Logopediste
Ik heb gemerkt dat mijn talenkennis hoger ligt dan die van mijn medestudenten. Verder heb ik op Smiks ook echt leren leren. Er zijn veel mensen die zich als een vis op het droge voelen als ze zijn afgestudeerd, maar bij mij was dat niet het geval.
Margaux Vandoren, Economie-moderne talen
Student journalistiek
Smiks was voor mij een zeer aangename school. Niet supergroot, waardoor iedereen in het jaar elkaar wel kende. Na een voornamelijk theoretische opleiding in de wetenschappelijke vakken wist ik dat ik dingen wou doen. Niet alleen met mijn neus in de boeken zitten!
Jolien Vandenwijngaert, Wetenschappen-wiskunde
Medisch laborant
Smiks is een warme school waar je absoluut geen nummertje bent. Ik kijk dan ook met veel plezier terug naar de fantastische tijd die ik er beleefd heb! De gemotiveerde leerkrachten, de leerrijke uitstapjes, de vakken (...) Het heeft ervoor gezorgd dat ik met een ruime kennis aan de volgende fase in mijn leven kon beginnen. Smiks heeft mij uitstekend voorbereid op mijn opleiding marketing-communicatie. Ik merkte al snel dat ik op het vlak van talen en economie toch een enorme voorsprong had vergeleken met medestudenten. Daar ben ik de leerkrachten nog steeds dankbaar voor.
Elien Voets, Economie - moderne talen
Freelance online marketeer
Mijn schoolcarrière in Smiks, het was niet alleen een erg leuke maar ook een leerrijke tijd! Dankzij de vele praktijkvakken wist ik meteen wat mijn ding was en wat totaal niet.
Yara Van Cauwenberghs, Secretariaat - talen
Student communicatiemanagement
Ik heb altijd een zeer fijne tijd gehad in Smiks. Bij Smiks krijg je een uitgebreide keuze aan studierichtingen die je de kans geven om zelf uit te zoeken waar je interesses liggen. Dit heeft mij zeker geholpen met de keuze te maken om mijn passie te volgen.
Maxime Van Molecot, Economie - moderne talen
Wedstrijdgroom voor Pius Schwizer
Nadat ik in de lagere school alle middelbare scholen van de omgeving had bezocht, werd al snel duidelijk dat ik naar de verste ervan wou gaan. Een keuze waar ik geen moment spijt van heb gehad, het pendelen was het meer dan waard! In Smiks voelde ik me vanaf de eerste dag welkom. Het is een iets kleinere school, waardoor je iedereen snel leert kennen en ook het contact tussen leerlingen en leerkrachten heel vlot is. Ik had niet beter voorbereid kunnen zijn op mijn huidige studie en neem ook vele levenslessen mee uit mijn tijd in Smiks. Ik zal er altijd aan terug denken (soms met heimwee, maar altijd met een glimlach) als warme, leerrijke jaren boordevol leuke momenten!
Machteld Vanderborght, Latijn - wiskunde
Student wiskunde
Arrow-up