fbpx
smiks

STEM@SMIKS

Van de eerste tot de derde graad kan er in onze school gekozen worden voor een sterk wetenschappelijke richting. In de eerste graad maken de leerlingen in het traject STEM kennis met de wereld van de wetenschap. In de tweede en derde graad kan het traject verdergezet worden in een STEM-richting in aso of tso.

Onze STEM-richtingen in de eerste graad:

Traject STEM

STEM-wetenschappen

Onze STEM-richting in de tweede graad:

Wetenschappen

Onze STEM-richtingen in de derde graad:

Boekhouden - informatica

Wetenschappen - wiskunde

STEM in de eerste graad

Kiezen voor het traject STEM is kiezen voor een sterk wetenschappelijk pakket waarin je zal ondergedompeld worden in de wereld van de wetenschap waarbij onderzoek en analyse belangrijk zijn.

Het lesprogramma is zo uitgewerkt dat je uitgedaagd wordt om op een doorgedreven niveau wetenschappelijke projecten aan te pakken. Tijdens de STEM-uren ga je in groep aan de slag om wetenschappelijke, technologische en wiskundige problemen die aansluiten bij het dagelijkse leven en de actualiteit te onderzoeken, en oplossingen te ontwerpen en te realiseren. Voor de STEM-lessen wordt er gebruik gemaakt van projectbundels die werden ontwikkeld door het STEM-team van onze school.

STEM-dagen

Gedurende het schooljaar organiseren onze leerkrachten STEM, wetenschappen, wiskunde en informatica geregeld STEM-dagen. Op deze dagen worden de leerlingen uitgedaagd om hun technisch denken aan te scherpen of gaan ze op bedrijfsbezoek.

STEM-dag@Cosmodrome (1S)

De leerlingen van het eerste jaar STEM gaan telkens in november op STEM-dag. Ze brengen een bezoek aan de Cosmodrome Kattevennen in Genk. Leerrijk? Zeker!

STEM-dag@Leuven (5BI/6BI)

De leerlingen van het 5de en 6de jaar boekhouden-informatica (BI) gaan op STEM-dag. In de voormiddag volgen ze een actieve workshop bij Groep T. In de namiddag nemen ze een kijkje achter de schermen van Imec, het grootste onafhankelijke Europese onderzoekscentrum op het gebied van micro-elektronica en nanotechnologie.

STEM Ondernemers voor de Klas

Vele mensen gebruiken dagelijks met passie en fierheid hun technologische kennis in een bedrijfsomgeving. Wetenschappen en techniek in functie van een beter(e) milieu, gezondheid, mobiliteit, connectiviteit, omgaan met grondstoffen, voedingsvraagstukken, noem maar op. Zij zijn de belichaming om via STEM steeds opnieuw antwoorden te vinden op allerhande vraagstukken. Kortom, ze leveren op hun wijze een bijdrage aan de mensheid en planeet en zijn een rolmodel voor nieuwe generaties jongeren. Boeiend.

In samenwerking met Vlajo nodigen we elk jaar enkele ondernemers uit die gepassioneerd zijn door techniek, technologie en wetenschappen om een gastles te komen geven aan onze leerlingen van de derde graad met een component STEM.

Junior College

Junior College is een oriënteringsinitiatief van de KU Leuven dat leerlingen uit de derde graad de kans wil geven om te proeven van academisch onderzoek en onderwijs. Onze leerlingen nemen elk jaar deel aan de Juniorcollegedag waar ze kennis maken met een brede waaier aan onderzoeksdomeinen via boeiende colleges. Daarnaast gebruiken onze leerkrachten en leerlingen ook de lespakketten uit het wetenschapsdomein STEM.

Week van de Wiskunde

Naar aanleiding van PI-dag op 14 maart (PI = 3,14...), organiseert Smiks elk schooljaar de Week van de Wiskunde. De leerlingen worden één week lang ondergedompeld in alles wat met (toegepaste) wiskunde te maken heeft. De Week van de Wiskunde belooft elk schooljaar een fantastische week te worden met tal van wedstrijden en workshops. De week wordt afgesloten met een heuse slotshow!