Ons laptopproject

In het onderwijs van de 21ste eeuw, mag het aanleren van digitale vaardigheden en competenties niet ontbreken. Onze school beschikt nu al over heel wat uitgeruste ICT-lokalen maar om ons onderwijs nog meer af te stemmen op de ICT-noden, schakelen we binnenkort over op een laptop voor elke leerling.

Visie

Vaardigheden ontwikkel je het sterkst, door ze zo vaak mogelijk in de dagelijkse praktijk uit te proberen en toe te passen. Dat geldt zeker ook voor ICT-vaardigheden. Leerlingen hebben niet alleen thuis een computer nodig om aan de slag te kunnen gaan met de vele digitale leermiddelen, maar moeten ook elke lesdag over een computer kunnen beschikken (zodra de les zich daartoe leent).

In Smiks starten we weldra met een laptopproject met als doel: een laptop voor elke leerling.

Een computer is een ondersteunend didactisch middel, maar niet alleenzaligmakend. Een laptop vervangt niet automatisch de schoolboeken, al zullen veel uitgeverijen hun leermethodes op termijn enkel nog digitaal aanbieden.

Waarom voor elke leerling een laptop?

Tijdlijn

Smiks is zo goed als klaar met de nodige infrastructuurwerken: sterke wifi. Aangezien de overheid het subsidiëringsproject  ‘De grote digisprong’ nog geen concrete invulling heeft gegeven, starten we met ons laptopproject pas in het najaar van 2022. Daarom zullen we in 2021-2022 nog onze vele computerlokalen inzetten.

We gaan van start met ons laptopproject op 1 september 2022. Dan moeten alle leerlingen van het eerste tot en met het vierde jaar de voorgestelde laptop kopen of huren. Leerlingen van de derde graad kunnen daar vrijblijvend voor intekenen.

schooljaren ... - 2022
voorbereidings- en onderzoeksfase
schooljaar 2022-2023
laptops voor het 1ste, 2de, 3de en 4de jaar
vanaf schooljaar 2023-2024
laptops voor het 1ste jaar
Een laptop voor elke leerling

Een team leerkrachten en IT’ers selecteert een voldoende krachtig en extra stevig businesstoestel, dat minstens vier jaar kan meegaan voor onderwijstoepassingen én modaal privaat gebruik thuis. Alle nodige software wordt vooraf geïnstalleerd.

Je kunt dat toestel huren of kopen. Inbegrepen zijn: een stevige hoes, een verzekering tegen schade en diefstal, een batterijgarantie, een herstelpunt op school met vervangtoestel tijdens herstelling.

Uiteraard kunnen we nu nog niet stellen met welk type of welke leverancier we in september 2022 zullen starten.

Waarom voor elke leerling dezelfde laptop?

Arrow-up