fbpx
smiks

Week van de Wiskunde #wvdw

Naar aanleiding van PI-dag op 14 maart (PI = 3,14…), organiseert Smiks elk schooljaar de Week van de Wiskunde. De leerlingen worden één week lang ondergedompeld in alles wat met (toegepaste) wiskunde te maken heeft. De Week van de Wiskunde belooft elk schooljaar een fantastische week te worden met tal van wedstrijden en workshops. De week wordt afgesloten met een heuse slotshow.

Wiskunst

schooljaar 2017-2018

Creativiteit en wiskunde zijn een onafscheidelijk duo. Dit kan je zien door de vele kunstenaars die zich laten inspireren door de wiskunde maar ook aan de wiskundigen die hun kennis op een creatieve manier inzetten op zo tot nieuwe oplossingen te komen. Het concept wiskunst verduidelijkt de fijne lijn tussen wiskunde en kunst. Het toont hoe kunstzinnig wiskunde kan zijn, of hoe wiskundig kunst vaak is.

Met de steun van

Casio België

Enkele sfeerbeelden:

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar

Thema's van de afgelopen jaren

Oneindigheid

schooljaar 2016-2017

Oneindig is een woord dat vaak opduikt zonder er echt bij stil te staan. “Het heelal is oneindig groot” en “Moleculen zijn oneindig klein” zijn uitspraken waarin oneindig staat voor onvoorstelbaar, maar “oneindig” kan veel inhouden weergeven. In de wis- en natuurkunde heeft oneindig een min of meer kwantitatieve betekenis en wordt als symbool voor infinity (Engelse term) een lemniscaat gebruikt. Wij starten onze eerste Week van de Wiskunde alvast met een oneindige lus met (bijna) oneindig veel leerlingen.  En onze leerlingen … ze leerden (bijna) oneindig veel decimalen van vierkantswortel 2 uit het hoofd!

Workshops

Wiskundige puzzels
Escape room, kan jij ontsnappen uit onze wiskundige kamer?
Arduino en de oneindige lus, programmeren met Arduino’s.
Ultimate frisbee, klaar voor een uitdaging?
Math Hunt, een wiskundige schattenzoektocht.
Math Jewelry, juwelen ontwerpen op z’n wiskundigs.
Game over, we spelen een spel deze middag!

Wedstrijden

Vierkantswortel 2-wedstrijd, hoeveel decimalen kan jij onthouden?
Schaakwedstrijd

Lezing

De uitvinding van de Cirkel (Prof. Johan Gielis)

Rijen en reeksen

schooljaar 2015-2016

In de bekende film De Da Vinci Code van Dan Brown wordt Jacques Sauniere vermoord en achtergelaten. Op zijn lichaam worden 8 getallen als aanwijzing aangetroffen. Na bestudering van deze getallen (13, 3, 2, 21, 1, 1, 8 en 5) ontdekte men een bijzondere cijferreeks. De reeks 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, … noemen we de Rij van Fibonacci. Deze getallenreeks is wereldberoemd en blijkt interessante eigenschappen en verbanden te bezitten met onder andere de gulden snede.

Deze ‘spiraal’ is ook de natuur niet vreemd. Zo zijn er bijvoorbeeld veel slakken met een slakkenhuis waarin de spiraal met dezelfde verhoudingen terug te vinden is. Wist u dat de blaadjes van een zonnebloem dezelfde spiraal vormen en dat ook in dennenappels en ons eigen lichaams-DNA de Rij van Fibonnacci opduikt? Wij maakten alvast met onze leerlingen een visuele voorstelling van deze gulden snede!

Workshops

Wiskundige puzzels
Zwerkbal, ga wiskunde fysiek te lijf!
X, Y, Z, zet je achter de computer en teken op de computer in 3D
Geocaching, ga mee op schattenzoektocht m.b.v. je smartphone
Science show, laat je verrassen door deze wervelende show!
Math-gic, wiskunde zit vol magie!
Game over, we spelen een spel deze middag!

Wedstrijden

#wiskie-wedstrijd (= wiskunde+selfie)
Rijen en reeksen, hoeveel rijen en reeksen kan jij vervolledigen?

Pi

schooljaar 2014-2015

Het getal π, soms geschreven als pi, is een wiskundige constante, met in decimale notatie de getalswaarde 3,141 592 653… Deze constante is de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel. Deze eerste editie van de Week van de Wiskunde werd afgetrapt met een startmoment op de speelplaats (zie foto). Hiermee werd de aftrap gegeven voor een week vol workshops en wedstrijden.

Workshops

Het leven van PI, een uiteenzetting over de constante PI
The Simpsons vs wiskunde, over hoe wiskundigen meeschrijven aan afleveringen van The Simpsons
Wiskundig knutselen, van origami tot hexa flexagon
Math Booth, neem een wiskundige foto

Wedstrijden

Droedelwedstrijd
PI-wedstrijd, hoeveel decimalen van PI kan jij opschrijven?