smiks

Studiereizen

Jongeren leren het meest door te doen, te zien en te ervaren. Dat passen we in Smiks zeker toe tijdens de lessen, maar we gaan ook regelmatig buiten de schoolmuren op onderzoek voor verschillende vakken. De uitstappen die we zo organiseren, vormen een leerrijke aanvulling bij het lesaanbod: niet alleen paren zij het nuttige aan het aangename, maar zij helpen de leerlingen om de beoogde leerplandoelstellingen te bereiken. Bovendien staat onze school op die manier volop in de wereld en in het leven.

Bezoek aan het MIM en het Stripmuseum

1ste jaar

De leerkracht plastische opvoeding en de leerkracht muziekopvoeding organiseren een 'muzische dag' te Brussel. In de voormiddag bezoeken de leerlingen het prachtige instrumentenmuseum (MIM). Ze worden uitgedaagd om met de hulp van een gids zelf een instrument uit te testen en hun onvermoed natuurtalent te vinden. In de namiddag verkennen de leerlingen de wereld van het stripverhaal onder begeleiding van een gids.

Prehistoriesite Ramioul

1ste jaar

Tijdens een bezoek aan het Prehistomuseum in Ramioul ontdekken we technieken, materialen, tradities uit de leefwereld van de prehistorische mens. Archeoloog voor één dag, pottenbakker, jager, vuursteenbewerker … en dan even uitblazen op de mammoetspeeltuigen!

De eerstejaars bezoeken ook ...

de fauna en flora van Beerzelberg.

Gasthuisberg, het universitair ziekenhuis van Leuven.

de wetenschapsbeurs.

de luchthaven van Deurne.

Technopolis.

...

Stadsbezoek Mechelen

1B en 2BVL

Na een bezoek aan het Speelgoedmuseum en een beklimming van de Sint-Romboutstoren gaan de leerlingen van 2BVL op ontdekkingstocht door de stad. Op een speelse manier ontdekken ze meer over de stad van de Maneblussers.

Natuurhistorisch museum

2de jaar

De leerlingen van het 2de jaar maken een uitstap naar het museum van natuurwetenschappen in functie van het thema ‘biodiversiteit’ van de leerstof. Onder begeleiding van een gids krijgen zij een rondleiding in het museum, gevolgd door een biodiversiteitsspel. Vervolgens kunnen zij actief op verkenning gaan doorheen het museum.

Brussel

3de jaar ASO en TSO

Via een ongelooflijk stadsspel leren de leerlingen de Munt, St-Goedele-Kathedraal, de Grote Markt, de Hubertusgalerij en uiteraard Manneken Pis ontdekken. Na een fijn interview met een Frans-sprekende Brusselaar hebben ze even vrij om op eigen houtje leuke plekjes te ontdekken. Kortom: Brusselen is genieten!

De derdejaars bezoeken ook ...

Kent (meerdaagse studiereis).

...

Biotoopstudie in Gelrode

4de jaar ASO en TSO

De leerlingen van het vierde jaar ASO/TSO trekken naar de Vorsdonkputten in Gelrode voor een biotoopstudie. Behalve visjes, kikkers en salamanders worden er dan heel wat ongewervelde kriebelbeestjes opgevist uit het water. Aan de hand van opdrachten onderzoeken de leerlingen de invloed van levende en niet-levende elementen op het voorkomen van organismen in dit natuurgebied.

De vierdejaars bezoeken ook ...

Ieper (meerdaagse studiereis).

Londen (meerdaagse studiereis).

...

Stadsbezoek Aken

5de jaar ASO en TSO

Aken, wereldberoemd om haar Dom met de schatkamer, is een stad in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Een stadswandeling lang de verschillende brunnen en het stadhuis brengt onze leerlingen dan ook doorheen de mooie stad. Wist u dat in 1978 de Dom van Aken het eerste Duitse monument was dat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO kwam te staan?

De vijfdejaars bezoeken ook ...

La Bresse (meerdaagse sportreis).

Trier (meerdaagse studiereis - leerlingen Latijn).

...

Stadsbezoek Düsseldorf

6de jaar ASO en TSO

Een gezellig Duits stadje op de rechteroever van de Rijn; het is hier dat het riviertje, de Düssel, in de Rijn uitmondt. Ongetwijfeld weten onze leerlingen de 'boekenverbranding' en de 'Kristallnacht' aan deze stad te linken. Maar eenmaal boven op de Rheinturm overschouwen ze een bruisende, levendige stad. De Altstadt, Medienhafen, St-Lambertus Kirche en ook het leukste, maar duurste winkelgebied, de Königsallee kunnen hen bekoren.

De zesdejaars bezoeken ook ...

SID-in beurs te Heverlee.

de natuur tijdens hun confrontatietocht.

...