fbpx
smiks

Meerdaagse reizen

In het eerste jaar gaan we enkel op daguitstap. Vanaf het tweede jaar breiden we onze reizen uit. Deze reizen betekenen natuurlijk niet alleen 'vakantie': er zit een heleboel leerstof in verwerkt! Hoe ouder je wordt, hoe meer zelfstandigheid mag verwacht worden. De zesdes gaan in september op een tweedaagse confrontatietocht, waarin ze op zichzelf, de anderen en de natuur zijn aangewezen.

Tweedaagse in Oostduinkerke

1ste jaar

Begin september trekken de leerlingen van het eerste jaar, samen met hun leerkrachten, voor een tweedaagse naar Oostduinkerke: ze maken er extra tijd voor elkaar zodat klasgenoten echt vrienden kunnen worden! Ze zullen er al spelend leren!

Taaluitwisseling Namen

2de jaar aso en tso

Elk jaar trekken onze tweedejaars naar Namen op taaluitwisseling naar het Institut Sainte-Marie in Jambes. Een hele schooldag volgen onze leerlingen workshops met hun correspondenten en sporten ze samen onder begeleiding van onze collega’s uit Namen. 's Avonds genieten ze van een lekkere maaltijd en in de jeugdherberg spelen ze casino, swingpaleis … terwijl er constant interactie in het Frans gevraagd wordt! Op vrijdag staat een verkenning van Namen op het programma, leren ze haar gewoonten, cultuur, geschiedenis, legenden en … taal kennen.

Brussel

3de jaar aso en tso

Als afsluiter van de projectweek ‘Smiks brusselt’ staat een tweedaagse naar Brussel op het programma.

Kent

3de jaar aso, bso en tso

In het tweede semester steken de leerlingen van het 3de jaar de plas over en ontdekken ze een mooi stukje Engeland, het graafschap Kent. Ze bezoeken de White Cliffs, Dover Castle en Canterbury. Elk jaar een zeer leerrijke en aangename uitstap.

Londen

4de jaar aso, bso en tso

"When a man is tired of London, he's tired of life", zo wist Samuel Johnson al vele eeuwen geleden. Elk jaar mogen onze leerlingen terugblikken op een geslaagde trip: van The British Museum tot Covent Garden, van op Tower Bridge tot hoog in The Shard, genieten van een prachtige musical, of van de plechtige Evensong in St-Paul's Cathedral, fier als een pauw in het Chelsea-stadium, op bezoek, genietend van glamour en fame bij Madame Tussaud's, hun ogen uitkijkend in het dure Harrods, wandelend door Hyde Park, … Yes, they'll do it all!

Ieper

4de jaar aso en tso

Na drie intensieve voorbereidingsdagen is het eindelijk zover, dan trekken de enthousiaste vierdejaars en hun al even geestdriftige leerkrachten naar de échte 'Flanders Fields'. Twee boeiende dagen staan hen te wachten. Ze starten hun Battlefield tour in Langemark met de Duitse begraafplaats. Daarna volgt Le Canadien (The Brooding Soldier), waar de eerste gasaanval van 22 april 1915 wordt herdacht. Tenslotte bezoeken ze de Britse begraafplaats Tyne Cot en genieten ze van een lekker avondmaal bij Robert. Bij de Menenpoort hebben ze ontroerende ontmoetingen. Ze sluiten dag één af met een grappige film over “Le Nord”. Op de tweede dag gaat het dan richting 'La douce France’. Ze bewonderen het maritieme leven in Nausicaä, snuiven de sfeer op van het oude Boulogne en waaien uit op de prachtige krijtrotsen van Cap Blanc Nez. Met 'the cliffs of Dover' in het vizier maken ze een lange strandwandeling tot in Wissant.

Skireis La Bresse

5de jaar aso, bso en tso

De leerlingen van het vijfde jaar trekken naar het prachtige skigebied van La Bresse. Ze logeren er in een jeugdherberg vlakbij de piste. Dit gebied is ideaal om te leren skiën of snowboarden. Een eerste ski-ervaring of een uitdaging voor ervaren skiërs en/of snowboarders? Het kan allemaal in La Bresse! Onze leerkrachten staan in voor de begeleiding van de skireis en de skilessen. 's Avonds is er animatie voorzien waar de leerlingen zich creatief en actief kunnen uitleven.

Trier

5de en 6de jaar Latijn (tweejaarlijks)

De leerlingen van het vijfde jaar Latijn gaan naar Trier. Deze voormalige hoofdstad van het West-Romeinse rijk heeft een rijke antieke & middeleeuwse geschiedenis. Vandaag is het een gezellige provinciestad met een autoluw centrum.
Gelegen aan de oevers van de Moezel biedt ze de kans de prachtige omgeving met z’n glooiende hellingen te verkennen – te voet, met de fiets of per boot.

Confrontatietocht

6de jaar aso en tso

Twee dagen zijn we samen onderweg, buiten in de natuur, in t groen, langs de Dijle en de IJse, soms met een grote omweg. We oriënteren en heroriënteren ons, genieten van de prachtige zon en mooie landschappen, verleggen grenzen samen, bouwen bruggen en we gaan deze op en af, we groeten koeien, we wandelen op touwen, we bespreken talenten, we zingen bij ‘t kampvuur, …

Andalusië

6de jaar aso, bso en tso

Tijdens de krokusvakantie wordt aan onze leerlingen van het zesde jaar een cultuurreis doorheen het mooie Zuid-Spanje aangeboden. Samen met een enthousiaste groep leerkrachten worden de mooiste pareltjes van Andalusië bezocht.

We reizen met het vliegtuig naar Malaga en verblijven vervolgens in Granada, Cordoba, Sevilla en Ronda. We dompelen onze leerlingen met veel plezier onder in een sublieme mix van culturen (met de vele schitterende Moorse paleizen en forten, Romeinse ruïnes, Joodse wijken, het paleis van Karel V, ...), de adembenemende natuurpracht van de Sierra Nevada en de authentieke Spaanse cultuur!

Parijs

6de jaar aso, bso en tso

Zoals de traditie op SMIKS het wil, gaan de zesdejaars de prachtige Lichtstad Parijs verkennen. Het wordt telkens een leerrijke maar ook boeiende tocht waarbij leerlingen en leerkrachten elkaar vanuit een ander gezichtspunt leren kennen.